ofta frågat

När är julgrytorna på gatan?
15–23.12.2023.

Jag har inga kontanter, hur kan jag donera?
Förutom kontant, kan du donera i julgrytan också:

  • via internet  www.joulupata.fi och www.nettipata.fi 
  • via MobilePay-appen 45011
  • genom att skicka SMS  PATA (10€) eller PATA20 (20€) till numret 16499 
  • med kontoöverföring till kontot FI 57 2084 3800 0057 29 referens 8808

Jag hittade inte julgrytan, fastän den borde ha funnits enligt julgrytskartan
Julgrytan får inte lämnas obevakad, så om julgrytsvakten insjuknar och vi inte hittar en annan frivillig vakt att ta över, kan vi vara tvungna att ändra på julgrytans öppettider. Informationen om förändringarna når inte alltid dem som vill ge, så vi ber om förståelse för undantagstillfällen.

Tar alla grytor emot varudonationer?
Mottagningen av varudonationer har för tillfället koncentrerats till Frälsningsarméns lopptorgs julgrytsplatser och huvudstadsregionens containrar. Frälsningsarméns  iCare-välgörenhetsbutikerna är således de främsta insamlingsställena för varor. I huvudstadsregionen finns också julgrytscontainrar, vilka mottar varudonationer. På orter där Frälsningsarmén inte mera har någon loppmarknad, mottas inte varudonationer.

Vilka är insamlingsställena för julgrytsinsamlingens varudonationer?
Varudonationerna kan föras direkt till Frälsningsarméns iCare-butiker samt julgrytscontainrar. Frälsningsarméns lopptorg och iCare-butikerna tar emot varudonationer året om.

Vad kan doneras i julgrytsinsamlingen?
Kontanta pengar, presentkort för t.ex. matbutiker, varor, kläder, leksaker, hemstickade yllesockor. Varudonationerna bör vara hela och rena.

Är grytorna ute på söndagar?
Nej. Grytorna är huvudsakligen ute på vardagar och på lördagar. Några undantag finns, t.ex. vid Helsingfors Stockmann kan du ge din gåva söndagar.

Vad är skillnaden mellan en liten julgryta och en traditionell julgryta?
En liten julgryta har ingen grytvakt. Det är möjligt att donera pengar till båda.

Hur kan ett företag donera till julgrytan?
Det är möjligt att göra en donation via Paytrail eller via kontoöverföring till Frälsningsarméns Julgryts-insamlingskonto FI 57 2084 3800 0057 29 referens 8808. Det är också möjligt att få en företagsdonationsräkning. Ditt företag kan ge också annat än pengar, läs mera under Till företagen eller ta kontakt via [email protected].

Vad händer med varudonationerna?
Vi strävar till att få en del av varudonationerna för familjer och barn till julen, en del av varorna delas ut efter jul. En del av varudonationera går till försäljning på Frälsningsarméns iCare-butiker. Inkomsterna från dessa används till att hjälpa mindre bemedlade. En biståndsform från julgrytan är presentkort till Frälsningsarméns lopptorg eller iCare-butikerna. Då kan människor själv välja ut varor som de behöver.

Finns det varor som är speciellt önskade? Vad kunde jag glädja med?
Chokladaskar, yllesockor, kaffepaket, leksaker för barn och liknande.

På min ort är det inte mera möjligt att donera varor vid grytan. Vad gör jag?
Om du vill ge t.ex. handstickade yllesockor, kan du skicka dem till Frälsningsarméns högkvarter Nylandsgatan 40, 00120 Helsingfors och skriva på informationen ”Julgrytsdonation”.

Jag vill ge använda varor. Hur går jag till väga?
Varor, kläder och leksaker bör vara hela och rena. De främsta insamlingspunkterna för varor är Frälsningsarméns iCare-butikerna, samt i huvudstadsregionens containrar.

Finns det något som inte tas emot?
Det lönar sig inte att hämta gammal elektronik, söndriga varor, kläder eller leksaker.

Jag skulle vilja ge mat, hur går jag till väga?
Du kan ge livsmedel som håller länge, t.ex. konserver, kaffe eller te. Livsmedelsförpackningarna bör vara oöppnade och de skall ha användningstid kvar. Tyvärr kan vi inte ta emot hembakade produkter, inte heller öppnade paket. Berätta för julgrytsvakten eller personalen ifall du ger livsmedel.

Vi skulle vilka samla tillsammans med lekis/skolklassen/arbetskompisar/släktingar gamla leksaker el dyl. till grytan. Hur går vi till väga?
Du kan föra varorna till julgrytans insamlingspunkter. Om det handlar om en väldigt stor varudonation, kan du i huvudstadsregionen ringa hämtningstjänsten.

Jag skulle vilja glädja en ensam man/ensamförsörjare/ barnfamilj med ett gåvopaket. Hur går jag till väga?
Du kan bifoga ett följebrev till gåvan samt märka paketet så som du vill.